Змия и гълъб

„Змия и гълъб“ омагьосва с френски чар


Автор: Шелби Махурин
Издателство: Ибис
Година: 2020
Страници: 420
превод от английски: Боряна Даракчиева
Заглавие на английски: Serpent&Dove

„Змия и гълъб“ от Шелби Махурин е дебют, но бързо набра популярност сред читателите на тийн фентъзи. Темата за невъзможната любов е вълнувала хората от древността до наши дни, а Махурин изгражда сюжета си върху връзката между Лу и Рийд, които се намират в противоположните лагери на две воюващи страни.

Някога Белтера (от френски буквално „хубавата земя“) се е управлявала от жени магьосници. Кралството е било завоювано, а вещиците избягали и се установили на тайно място. Оттогава Църквата (базирана на християнската църква, но не е съвсем същата) се опитва да изтреби всички жени, притежаващи магия.

Луиз льо Блан е загърбила магията, когато преди две години е избягала от своите посестрими, Белите дами, защото там е била обречена на смърт. Сега тя се подвизава в град Сезарин, преживявайки от дребни кражби. Рийд е капитан на ловците, същите, чиято единствена мисия е да не оставят жива нито една вещица. Едно нелепо недоразумение принуждава Лу и Рийд да сключат брак, и младата жена се озовава в самото сърце на Църквата. Постепенно между двамата се заражда любов, но Рийд няма никаква представа коя, в действителност, е съпругата му. Лу е разкъсвана между чувствата си, опасността за живота си и знанието, че е преследвана от Белите дами, а ако се разбере истинската ѝ самоличност ще бъде изгорена от човека, в когото се е влюбила. Нещата се усложняват още повече от политическата обстановка и изглежда, че съдбата на Белтера е неразривно свързана с Луиз.

Магия, невъзможна любов, изненадващи обрати и френска атмосфера лъхат от страниците на това фентъзи. Самата Махурин разкрива, че се е вдъхновила от френските легенди за мистичните Бели дами, които са описвани ту като отмъстителни духове, ту като вещици. Тя обаче изгражда съвсем оригинална структура на магията и Белите дами. Вещиците живеят в сборища и обществото им е подобно на това на амазонките. Мъжете са им нужни само за да имат деца. Магията идва на определена цена и изисква баланс. Всеки път, когато една вещица я използва, тя трябва да даде нещо в замяна.

Шелби Махурин
източник: Goodreads

„Змия и гълъб“ увлича бързо в своята загадъчна и пропита с френско очарование атмосфера, а любителите на романтиката няма да бъдат разочаровани. Лу е борбена, устата и дръзка, Рийд е праволинеен, изтъкан от вярата си в това кое е редно и кое не, но има романтична душа. Техните различия са това, което ги тегли и отблъсква един към друг. Те се превръщат в една ярка и запомняща се двойка.

Второстепенните герои също са добре изградени и могат да се превърнат във ваши любимци. Чрез тях Шелби Махурин доизгражда облика на вещиците и този на ловците.

Темите, които засяга романът, са за омразата и очевидната истина, че злото поражда зло. А промяната за едно по-добро утро идва, когато се спре непрекъснатия цикъл на ответни удари. Лу, която е преследвана и от двата воюващи лагера, отдавна е прозряла, че добри и лоши хора има навсякъде, и това не се определя от факта дали са вещици или ловци.

„Змия е гълъб“ поставя началото на трилогия със същото име, която понася читателя на шеметно пътешествие, каращо го да отгръща нетърпеливо страниците.

Публикувано от

Един коментар за “„Змия и гълъб“ омагьосва с френски чар”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s