Забранете тази книга

„Забранете тази книга“ и се подгответе за отговора на децата


Автор: Алън Грац
Издателство: Софтпрес
Година: 2017
Страници: 240
превод от английски: Елена Павлова
Заглавие на английски: Ban This Book

Защо четете?
Какво са за вас книгите?
Изненадващо или не, но на тези въпроси можете да откриете отговори в „Забранете тази книга“ от Алън Грац. Това е от онези романи, които са подходящи за възраст от 8 до 88 +.

Сюжетът проследява Ейми Ан, мълчаливо и затворено момиче, което е в четвърти клас на гимназия „Шелбърн“. Най-голямата от три сестри, на нея често ѝ се налага да прави компромиси в името на семейния мир. Най-любимото ѝ нещо в света са книгите, в които тя намира пристан, спокойствие, бягство и разбиране. Все неща, познати на всеки страстен читател. Но каква е изненадата на Ейми Ан, когато един ден открива, че любимата ѝ книга е забранена и вече не може да бъде заемана от училищната библиотека. Оказва се, че според майката на един от съучениците ѝ, има книги, които не са подходящи за децата, тъй като ги учат на лоши неща. Същата, без да следва предписаните процедури, успява да премахне от библиотеката и други книги. Сега Ейми Ан има възможност да спаси любимият си роман, като говори пред училищното настоятелство. Но за разлика от книжните герои, малкото момиче не успява да се изправи и да защити онова, което ѝ е скъпо на сърцето.

И все пак, забранете нещо на едно дете и ще откриете, че то изведнъж ще стане най-интересното нещо на света. Ейми Ан, като на шега, създава библиотека „Шкафчето на забранените книги“, накратко БШЗК. С помощта на приятелите си тя събира забранените книги и започва да ги предоставят на своите съученици. Нужно ли е да пиша, че тайната забранена библиотека става много популярна.

Това е история за книгите и тяхната значимост, но и за порастването. За това да осъзнаеш, че всеки е герой в собствената си история и я пише сам. Ако искаш промяна, трябва да правиш нещо, за да я получиш. Докато се бори за онова, което смята за правилно, Ейми Ан успява да излезе от черупката си и да сподели проблемите си със семейството си.

Историята в „Забранете тази книга“ е поучителна, универсална и забавна, както за малки, така и за големи. Защото: „Всеки има правото да тълкува дадена книга както си пожелае.“

Трябва задължително да спомена бонуса, който ще откриете в българското издание. В края му Елена Павлова е подредила в азбучен ред всички книги, споменати в романа. Посочила е кои от тях са издавани на български, заедно с кратка информация за сюжета. Ще останете изненадани от книгите, които са били забранявани в САЩ.

„Забранете тази книга“ заслужава да бъде прочетена!

Хубавите книги не бива да остават скрити. Трябва да се четат от колкото се може повече хора и колкото се може повече пъти.

Публикувано от

4 коментара към “„Забранете тази книга“ и се подгответе за отговора на децата”

Вашият коментар