Четири книги, вдъхновени от старогръцките легенди


Старогръцките легенди винаги са ме вълнували и в тях намирам особено очарование, което ме пренася в един жесток, но и прекрасен свят. Затова и когато излезе книга, която вдъхва живот на някой старогръцки мит, не я пропускам.
Ето и моя кратък списък на книги, вдъхновени от старогръцките легенди.

„Песен за Ахил“ от Маделин Милър е едно от най-любимите ми заглавия. Така и не написах ревю, но горещо препоръчвам този роман, който проследява историята на любовта между Патрокъл и Ахил. Прекрасният стил на Милър потапя напълно читателя в онези отдавна отминали дни и сякаш седиш на масата и пиеш с отдавна загиналите герои от Троянската война. Милър пише „Песен за Ахил” цели десет години и с романа печели наградата „Ориндж“ за 2012 г.

„Цирцея“ отново от Маделин Милър пък проследява историята на нимфата Цирцея. Това е роман, посветен на израстването. Със забележително майсторство Милър извайва сложния и многопластов образ на героинята си като богиня, любовница и майка. Тя преминава през всички етапи на женствеността, трупайки опит и мъдрост, като претърпява най-голяма промяна именно заради преобразяващата сила на майчинството. РЕВЮ ТУК

В „Митове“, Стивън Фрай прави съвременен и на моменти хумористичен преразказ на известните легенди. Древните богове и човеци придобиват плътност и реализъм, като тук няма сухо предаване от типа: „Зевс се разгневил и запратил гръмотевицата си на земята“. О не, нищо подобно. Фрай е вмъкнал диалози, които са духовити и забавни, с лек съвременен нюанс. Добавил е също и свои остроумни разсъждения, които няма как да не ви очароват. РЕВЮ ТУК

„The Silence of the Girls“ от Пат Баркър отново връща читателя към Троянската война, но този път през погледа на жените. Главна героиня е Бризеида. Все още не съм чела книгата, но скоро ще посегна към нея. Романът е сред финалистите на Женската литературна награда за 2019 г. и наградата „Коста“. Преди време издателство „Лабиринт“ обяви, че е взело правата за книгата и може да я очакваме на български. Надявам се скоро да се случи.

Това бяха моите предложения за истории, вдъхновени от старогръцките легенди и митове. Не претендирам за изчерпателност, това са книги, които са привлекли моето внимание и съм харесала много.

Публикувано от

Вашият коментар