zakuska v tifani

Да избягаш от реалността със „Закуска в Тифани”


Автор: Труман Капоти
Издателство: Колибри
Година: 2013
Страници: 120
Оригинално заглавие: Breakfast at Tiffany's
превод от английски: Нели Доспевска

„Закуска в Тифани” на Труман Капоти успява да превърне една кинозвезда и един бижутериен магазин в легенди. Дори и да не сте чели книгата или гледали филма, абсолютно убедена съм, че името предизвика моментално асоциация с образа на Одри Хепбърн в класическа черна рокля, перли на врата и тъмни очила. Има една единствена дума, която мога да използвам и да обхвана всичко, и тя е стил.

Нямах особени очаквания за „Закуска в Тифани”, започнах я почти на шега, но буквално бях погълната от историята и исках да разбера повече за мистерията Холи Голайтли и какво се случва. А тя, безспорно, е един от най-сложните, дълбоки и противоречиви образи, на които съм попадала. Една наглед семпла история за момичето, което иска да се издигне по социалната стълбица, но колко много неща има под тази повърхност. Холи е романтична, прагматична, наивна, артистична, откровена, потайна и многолика. Тя умее да създава около себе си атмосфера на красота и загадъчност, може би без дори да го съзнава и тази атмосфера присъстваше в цялата история. Затова и книгата беше толкова притегателна за мен. breakfast at Tiffany

Но да не мислите — малката ми е много симпатична. На всички е симпатична, но на мнозина не е. Аз обаче я харесвам. Искрено. Чувствителен човек съм, затова. Човек трябва да е чувствителен, за да я оцени: да има поетичен усет. Но ще ви кажа честно. Може да се разпънеш на кръст за нея, а тя да ти изиграе най-мръсен номер.

Аз съм от тези, които харесаха Холи с всичките й недостатъци и дори житейски избори, които не съвпадат с моите представи. Но тя като всички останали хора просто търсеше щастието, някъде там, което носи духа на магазините Тифани. А междувременно прекосяваше живота бляскаво и по своя неповторим начин.

Ако не сте чели книгата, не правете грешката първо да гледате филма, тъй като там сюжетът, на места, сериозно се разминава с нея и е възможно да имате различни очаквания. А после, изгледайте и екранизираната версия, защото Одри Хепбърн прави най-запомнящата си роля, именно, в образа на Холи Голайтли, а филмът се счита за един от най-значимите в историята на киното.

Надявам се и на вас „Закуска в Тифани” да ви донесе същото очарование, което и на мен, и да ви хареса енигматичната атмосфера на историята.

Вижте още ревютата за „Закуска в Тифани“ на Христо в Книголандия и на Книжен Жор.

Ревюто е публикувано в Аз чета

Публикувано от

Един коментар за “Да избягаш от реалността със „Закуска в Тифани””

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s