fenomenyt

Изненади и обрати във „Феноменът”


Автор: Мари Лу
Издателство: ИК Хермес
Година: 2014
Страници: 336
Оригинално заглавие: Prodigy (A Legend novel #2)
превод от английски: Иван Костурков

„Феноменът” на Мари Лу продължава, от там където свършва „Легендата”. Джун и Дей бягат към Лас Вегас, за да поискат помощ от Патриотите. Когато пристигат там, се случва нещо неочаквано, Електор Примо умира и на власт идва сина му Андън. В замяна на помощта им да намерят брата на Дей, патриотите искат от него и Джун да им помогнат в убийството на младия Електор. Неговата власт е нестабилна и бунтовниците се надяват, че със смъртта му ще успеят да съборят Републиката. За да се осъществи плана, Джун трябва да спечели доверието на Андън, а Дей да извърши покушението.

Но нищо не е такова каквото изглежда и вярванията и представите на Джун и Дей са подложени на съмнение. Всеки има свои лични цели и мотиви и не всички са движени от идеалистични подбуди. Разкрива си историята на САЩ и какво всъщност е станало, за да се раздели тя на Република и Колонии. Като всяка добра идея и идеология, създадена с най-чисти намерения, с времето тя е била опорочена, както е станало с Републиката. Мари Лу много успешно успява да представи всички гледни точки, без да се превръща в краен съдник. Защото дори и най-зловещия режим е възникнал, движен от идеални цели. И хората са тези, които опорочават и най-добрата идея. Чрез гледните точки на Джун и Дей, читателят успява да види правотата на всеки един от тях, в частност, както и идеологията, която носят. Именно заради това, за мен това е най-добрата young adult антиутопия, която съм чела. Авторката не създава просто един тоталитарен свят, който е там и просто му е лепнат етикета лош и при който трябва да дойдат другите, които са потиснати и са добри и да съградят едно по-справедливо бъдеще. Подобно черно-бяло представяне не провокира към мислене и е по-скоро към приказния жанр, в който смелият рицар (или войни) побеждават лошите злодеи. Нищо лошо в последното, но принадлежи към съвсем друг жанр.

В романа се случват доста обрати, изненадващи развръзки и завръзки и затова предпочитам да не разкривам допълнително от сюжета. Ще си позволя да издам, че Тес се появява, тя е вече част от Патриотите. Между нея и Дей има напрежение, породено най-вече от нейната ревност. От друга страна, Андън пък ще накара Дей да ревнува. Но Мари Лу не е наблегнала на любовната драма и нещата изглеждат доста реалистични и умерени, както и би следвало да бъдат, когато са заложени на карта, не само собствения ти живот, но и бъдещето на държавата.

Нямам търпение да разбера какво ще се случи в третата и последна част от трилогията „Легендата”, тъй като много неща се случиха във втория роман, но пък и много нови се появиха. Определено „Феноменът” беше доста по-динамична от първия роман. Действието те държи в напрежение и не доскучава нито за момент. За всички любители на жанра, едно от най-добрите попадения, които съм имала удоволствието да прочета.

Ревю за „Легендата“ тук
Ревюто е публикувано в Аз чета.

Реклами

Публикувано от

2 коментара към “Изненади и обрати във „Феноменът””

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s