knijarnica na kolela

По пътя на мечтите с „Книжарница на колела”


Автор: Джени Колган
Издателство: Слънце
Година: 2016
Страници: 416
Оригинално заглавие: The Little Shop of Happy-Ever-After
превод от английски: Мария Михайлова

Идва лятото, а с него и топлите дни, повече настроение и време за мечтаене. “Книжарница на колела” от Джени Колган е роман точно за мечтите и новото начало.

Когато Нина е съкратена от любимата си библиотека в Бирмингам, която предстои да бъде затворена, героинята е изправена пред дилема. Дали да кандидатства за нова работа, която не й e по-сърце и няма нищо общо с любимите й книги, или безразсъдно да последва мечтата си да има своя малка книжарница.

Изкушена от караваната, обявена за продажба в малко градче в шотландскитe планини, Нина импулсивно я купува и я превръща в своята книжарница на колела. Тя предприема още по-голяма стъпка и се премества да живее в Шотландия, загърбвайки шумния и забързан градски живот. Там среща нови приятели, нова любов, но най-вече открива на какво е способна.

„Книжарница на колела” e роман за любовта към книгите, но също така и за по-простичкия начин на живот в малките общности, далеч от съвременните технологии, близо до природата. Една тенденция, която все повече набира популярност – много хора загърбват стресовото ежедневие и го заменят за… обедна почивка на поляната.mobile bookshop

Любовната история е предсказуема, но сладка, а първото увлечение на Нина към Марек, който е от Литва, внася свеж елемент в нея. Въпреки романтичните елементи и, разбира се, очаквания хепи енд, Джени Колган е успяла да вмъкне някои съвсем реални описания и ситуации, като например затварянето на библиотеката, в която работи Нина. През последните няколко години, поради съкращаване на бюджета в Англия, доста библиотеки наистина бяха затворени. Съдбата на Марек пък отразява доста честа срещана ситуация сред източноевропейските емигранти, принудени да работят в чужбина и да пращат пари на семействата си вкъщи.

Встрани от това, „Книжарница на колела” е преди всичко мила история за мечтите, любовта към книгите и щастието, което те чака, стига да имаш смелостта да направиш първата крачка.

Ревюто е публикувано в Аз чета

Реклами

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s