Град от месинг

„Град от месинг“ пълен с тайни и магия


Автор: С. А. Чакраборти
Издателство: „Ибис“
Година: 2019
Страници: 480
превод от английски: Вера Паунова
Заглавие на английски: The City of Brass

„Град от месинг“ от С. А. Чакраборти от доста дълго време ми излизаше в английските сайтове за фентъзи и фантастика, както и сред номинираните заглавия на наградите „Локус“, „Уърлд Фентъзи“ и т.н. Реших да прочета книгата, заради приказните елементи, но всъщност получих едно истинско пълнокръвно фентъзи, с детайлно изграден свят и умело вплетени мотиви от персийската и арабската митология.

Действието в романа започва в Кайро, Египет, в края на осемнайсети век, където читателят се запознава с Нахри – млада жена, която е израснала на улиците и оцелява чрез шарлатанство като гледане на ръка, пробутване на безобидни билки за лекарства, прогонване на духове и други подобни трикове. Но Нахри наистина притежава необясними умения, тя има лечителска дарба и вижда от какви заболявания страда човек, а също така може да разбере и проговори всеки език, който чуе. На една церемония за изгонване на духове, Нахри без да иска призовава истинско магично създание – древен воин джин, на име Дара. Преди да има време да осъзнае какво се случва, двамата са подгонени от създания подобни на зомбита. Нахри и Дара се измъкват с помощта на истинско летящо килимче и се отправят към Девабад, могъщия, тайнствен и пищен град от месинг, центъра на царството на джиновете. Докато пред младата жена се разкрива един неподозиран свят на пищност, магия и великолепие, ние се пренасяме в самия Девабад, който виждаме през очите на Али, вторият син на царя. Там кипят стари, многовековни вражди, борби за власт и надмощие, а един тиран управлява с бруталност и коварства. Така започва началото на едно епично приключение.

Чакраборти е създала магичен свят, който се разкрива постепенно и отнема малко време, за да се ориентираш. Но един път потопил се в него, не искаш да го напускаш. Истинска експлозия от цветове, блясък, аромати и ориенталско пищност струят от страниците. Но не всички е прекрасно, зад красивите декори се разиграват политически интриги и тайни заговори. Самата авторка признава, че се е вдъхновила от кроежите в Османската империя и борбите за власт в нея. Магията присъства в сюжета, но не заема централна роля. Хареса ми как са описани джиновете, с пушека виещ се около тях, защото са огнени създания, носещи мистиката на Ориента и неговата яркост.Град от месинг цитат

Не мога да пропусна централната тема в романа, която е за расизма и е представена много оригинално, и въздействащо. Всъщност около нея се върти цялата интрига и борбите за власт.

„Град от месинг“ притежава всичко, което търся в едно фентъзи – детайлно изграден свят, оригинален сюжет, приказни елементи и пълнокръвни герои. Супер щастлива съм, че видя свят на български и имам принос за това. Да, аз съм редактор на романа, както и човекът, който намери книгата и я препоръча. Да, една от многото книги, които съм препоръчала, но тази има специално място в сърцето ми. Все пак, не е забранено да имаш любимци сред книжните си проекти 😊.

П.П. Ако разгледате внимателно блога, ще видите, че пиша много малко ревюта на книгите, по които работя. Но все пак, аз също имам пристрастия и когато книга, която много харесвам, е издадена няма как да я подмина.

Публикувано от

Един коментар за “„Град от месинг“ пълен с тайни и магия”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s