Един аристократ в Москва

Един аристократ в Москва


Автор: Еймър Тауълс
Издателство: „Изток-Запад“
Година: 2018
Страници: 496
превод от английски: Любомир Николов
Заглавие на английски: A Gentleman in Moscow

Мога да опиша „Един аристократ в Москва“ от Еймър Тауълс само с три думи и те са: Истинско книжно великолепие!!!
Една история за силата на човешкия дух, за смисъла на живота и щастието, което можеш да намериш на най-неочакваното място.

Когато граф Александър Ростов е осъден на доживотен домашен арест в хотел Метропол, а после е преместен от луксозния си апартамент в малка таванска стаичка, той се води от философията си, че човек трябва да бъде господар на обстоятелствата, а не обратното. И така започва новия живот на графа, в който изненадващо среща истински приятели, любовта и дори става баща.

Александър Ростов въплъщава идеала за това какви качества трябва да притежава един аристократ – изтънчен, ерудиран, възпитан, образован, благороден и човек на честта. Именно те му помагат да се справи с предизвикателствата, поднесени му от съдбата. Той приема всички несгоди и промени, които се случват и успява да се приспособи, без да губи достойнството си.

Това не е исторически роман, нито пък такъв, който да претендира, че отразява руската душевност. Едва ли това е целта на Еймър Тауълс. Макар да маркира редица важни събития и личности от миналото на Русия, те са по-скоро фон за сюжета, а не двигател. Всеки сам решава как да възприема историята. За мен, това е съвършеният пример как да живеем. Ако си бил на върха, а си паднал до дъното, колцина могат да се изправят и да продължат по пътя си с високо вдигната глава. Както граф Ростов сам казва, избрал е да мисли, че има разлика между това да се примириш с обстоятелствата и да се помириш. Ако щете, това е роман, който те учи да оценяваш малките удоволствие на деня – хубаво ястие, чаша вино, да почетеш книга, да проведеш интересен разговор с достоен събеседник. Да запазваш самообладанието и достойнството си при всякакви ситуации е, може би, едно от най-трудните неща в живота, а граф Ростов успява и не мога да не си пожелая да овладея тези качества.

Една изящна книга за един изключителен човек, който изживява над трийсет години от живота си зад стените на хотел Метропол. И там открива любов, щастие, болка, загуба. Дали Александър Ростов, в крайна сметка, е един щастлив човек, както отбелязва най-старият му приятел, Мишка, вие ще прецените. Невероятен роман, който са нарежда сред най-доброто, което съм чела и от онези, за които продължаваш да мислиш дълго след като си затворил последната страница.

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s