момиче за милиарди

„Момиче за милиарди“


Автор: Кевин Куан
Издателство: „Егмонт“, импринт „Анишър“
Година: 2019
Страници: 512
превод от английски: Йоана Гацова
Заглавие на английски: China Rich Girlfriend

„Луди богаташи“ беше в списъка ми с най-доброто прочетено през 2018 година. Романът ме плени с това, че ми разкри една напълно непозната култура. Не знаех почти нищо за Сингапур и останах безкрайно очарована от историята. Наглед това е романс, но всъщност Кевин Куан доста тънко осмива новите и стари богаташи на Сингапур. А и самият той произхожда от тези кръгове, така че историята лъха на автентичност. Бях леко скептична за продължението в „Момиче за милиарди“, защото действието се развива предимно в Китай и все пак колкото и непознат да е той за нас, какво пък толкова може да ми предложи като интересни факти. Оказах се в дълбока грешка. Тази книга ми разкри неподозирани детайли за китайския елит и се нареди сред най-доброто, което прочетох през 2019 година.

Действието в „Момиче за милиарди“ се развива две-три години след края на „Луди богаташи“. Ник и Рейчъл ще се женят, а Астрид и Майкъл са заедно, но в бракът им зеят огромни пукнатини. Кити Понг, която се мярна в първата книга е успяла да сключи изгоден брак, към какъвто се стремеше, но нещата не са такива каквито изглеждат в клюкарските вестници и списания. Едно невероятно разкритие за самоличността на бащата на Рейчъл отвежда нея и Ник в Китай, и там читателят попада в свят на невъзможен лукс и богатство, които са просто изумителни. Бижута за милиони, лъскави коли, антики, частни самолети и какво ли още не. Новите богаташи на Китай са повече от разточителни за прищевките си. Те са станали милиардери буквално за едно денонощие и пръскат такива несметни суми за екстравагантности, които дори не сме си представяли, че главата ми се замая. Очаквано следствие с разрешението за частен бизнес.

Ако ви е интересно да прочетете повече за Китай и обсесията на нейните жители към западноевропейската култура, то препоръчвам брой 37 на списание InGlobo. Там подробно е разгледана манията им по копията и разточителното пръскане на пари.

И тук, в личен план, по-интересна ми беше историята на Астрид, чийто брак още в първата книга беше ясно, че няма да се оправи, но сега вече стига до очевидния си разпад. Майкъл е загубил ума си от новопридобитото си богатство и се държи просто ужасно с Астрид. Но нейният щастлив край е близо. Защото първата ѝ любов, Чарли, е онзи мъж, който всяка жена заслужава.

Що се отнася до Ник и Рейчъл, те се женят, но не и преди да минат през малко перипетии. А майката на Ник стои в дъното на част от кашата. Бащата на Рейчъл се оказва един от китайските милиардери и оттам започва цялото приключение.

Тази книга е за всички, които обичат да пътуват, чрез книгите. И колкото и да си мислите, че познавате дадена култура или държава, винаги могат да ви изненадат. И „Момиче за милиарди“ го доказва. Виждаме една част от Китай, до която вероятно малцина имат достъп. Свят на блясък и лукс, отвъд представите ни. И все пак това са хора, които страдат от всички човешки недостатъци. Кевин Куан отново осмива тънко всички богаташи и тяхното тесногръдие. Без бляскавото си лустро те са просто едни дребни, ограничени души.

Горещо препоръчвам тази книга, най-вече ако Изтокът ви влече.

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s