Jestokiat princ

„Жестокият принц“ (Вълшебният народ, кн. 1) – магия и измами в Царството на феите


Автор: Холи Блек
Издателство: Ибис
Година: 2019
Страници: 340
превод от английски: Боряна Даракчиева
Заглавие на английски: The Cruel Prince

Отдавна не бях се вдъхновявала да пиша, но лятото е време за презареждане и почивка, а с това в мен се породи и желанието да направя ревю за книга, която е специална за мен по ред причини. „Жестокият принц“ пристигна в служебната ми поща през един студен януарски ден. Манията по романа вече беше завладяла чуждестранни читатели, но не бях стигнала до него, защото купчината ми за четене, така или иначе винаги е огромна. Но тъй като беше по работа, а и все пак съм си любител на фентъзито, не се бавих и веднага зачетох ръкописа. Няколко часа по-късно, в петък през нощта, вече бях захапала въдичката и бях искрено заинтригувана от историята на Джуд и Царството на феите.

Романът започва шокиращо, когато в един обикновен следобед, странен мъж пристига в дома на седемгодишната Джуд и хладнокръвно убива, пред очите ѝ, родителите ѝ. След това отвежда нея, близначката ѝ Тарин и сестра им Виви в Царството на феите. Той е истинският баща на по-голямата сестра, която е смятал за мъртва. Действието се мести десет години по-късно и читателят е потопен в странния, магичен и жесток свят на феите, в който вече порасналата Джуд се опитва да се впише. Мнозина от феите презират смъртните, а Джуд и Тарин, въпреки че са отгледани от Мадок (убиецът на родителите им), който е генерал на краля, наред с благородниците, често биват обект на жестоки шеги. Най-лош е принц Кардан, който сякаш си е поставил за лична цел да тормози Джуд, но това само я прави по-решена да бъде по-добра от феите. Оттук насетне следват интриги, неочаквани предателства и все по-дълбоко навлизане в света на вълшебните създания.

Холи Блек обаче бяга от клишетата, особено характерните за тийн книгите, които се фокусират върху романтичните отношения на главните герои и/или често героят/героинята е движен/а от благородна цел. Тук няма напълно зли, нито напълно добри персонажи. Самат Джуд не е водена от алтруистични подбуди. Тя е амбициозна и желае да успее. Интересно е как тя и Тарин са избрали да се справят със ситуацията, в която се намират. Макар и идентични на външен вид и в едно и също положение, двете са поели по различен път – Джуд е горда и иска да извоюва своето място, да докаже, че въпреки своята смъртност може да бъде по-добра, а Тарин е решила да избягва конфликтите и да си осигури своето място, чрез брак. И двете плащат цена за изборите си.

Холи Блек е изградила напълно достоверно света на феите и сякаш си попаднал в някаква чудновата история, записана от стар монах преди столетия. Вълшебните създания се красиви, безсмъртни, не могат да лъжат и правят сделки с хората, като ги подвеждат. Правят си жестоки шеги на гърба на човеците и доста хитро заобикалят това, че не могат да изричат лъжи.

Историята е поставена в един вълшебен свят, но темите и емоциите, които описва са универсални. Кой не е се е сблъсквал с желанието да принадлежи някъде и да бъде като други, като единствения му недостатък е произхода. Все пак не всички започват живота при равни шансове и някои се раждат с повече привилегии. Джуд и Кардан са просто продукт на своето възпитание и обкръжение и по тази причина няма как да не ти станат симпатични. Ако си израснал без любов и доверие е нормално да си по-изгубен в отношенията си.

За първи път не съм сигурна накъде ще се развие историята и дали можем да очакваме познат завършек и нямам предвид само щастлив край, а справедлив такъв. И тъй като вече съм прочела втората книга, „Злият крал“, имам своите предположения, но краят е мистерия.

В заключение, „Жестокият принц“ си остава една от най-хубавите книги, които съм чела през 2019 години и се чувствам безкрайно благодарна, че бях част от пътя за нейното издаване на български. И да, през ръцете ми (по-скоро очите ми) минават много книги, някои от които излизат на български, други – не, но има и такива, които са ми по-любими и безспорно „Жестокият принц“ е една от тях.

Публикувано от

2 коментара към “„Жестокият принц“ (Вълшебният народ, кн. 1) – магия и измами в Царството на феите”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s