Играч първи, приготви се

„Играч първи, приготви се“


Автор: Ърнест Клайн
Издателство: Intense
Година: 2018
Страници: 470
превод от английски: Катя Перчинкова
Заглавие на английски: Ready Player One

Не знам защо чаках толкова дълго, за да прочета тази книга. Не трябва да забравям, че въпреки всичко, което съм изчела, в мен дреме един книжен плъх, който ОБОЖАВА качествената фантастика. След това лирическо отклонение няма изненада в мнението ми, че „Играч първи, приготви се“ от Ърнест Клайн е най-добрата фантастика, която съм чела последните една или две години.

Действието в романа се развива в недалечното бъдеще, през 2045 година. Човечеството е изчерпало енергийните си ресурси и цари криза. Но за всички има спасение от бедната и сива действителност, и това е ОАЗИС – виртуална реалност, в която можеш да бъдеш всичко, което пожелаеш. Всички са там, защото кой не иска да бъде някоя по-добра версия на себе си или пък съвсем различна.

Създателят на ОАЗИС. Джеймс Холидей, е ексцентричен милионер, който след смъртта си оставя видео, в което обявява че цялото му богатство ще получи онзи, който намери великденското яйце, скрито в създаденото от него творение. Към него водят три ключа. Но това не е толкова лесно начинание. Холидей е скрил ключовете някъде в милионите светове, а единствените нишки, които подсказват къде може да са те, се крият в любимите филми, музика и най-вече електронни игри от осемдесетте години на двадесети век. Като всеки ексцентричен богаташ, той може да си позволи всичко и го е направил. Поп културата на онова време буквално е завещана от Холидей в написан от него Алманах. Желаещите да сложат ръка върху богатството са много, намесени са финансови интереси, в лицето на корпорация, която естествено иска да използва ОАЗИС с търговски цели. Има хиляди ловци, които търсят яйцето, но за последните пет години никой не е успял дори да направи и най-малкия пробив.

Един от желаещите да промени съдбата си е Уейд – осемнайсетгодишен ученик, живеещ на ръба на мизерията. Но ето че неочаквано той се досеща къде е скрит първия ключ и го намира. Това отприщва вълна от събития, защото много скоро и други успяват да се доберат до него. В играта се намесват още няколко ловци и разбира се представители на ИОИ (корпорацията, която иска да се домогне до ОАЗИС). Следва добре изграден екшън, който е подправен с много, ама много информация, която буквално и преносно те пренася в поп културата от осемдесетте години на двадесети век.

Романът е изпълнен с динамика, а сюжетът следва познатия модел на избраника, който трябва да преодолее препятствия, докато спечели. Уейд влиза в образа на героя – идва от бедна среда, поема на пътешествие, което му разкрива собствените способности и по пътя си е подпомаган от верни приятели (появява се и любимата). Но това не е представено по банален или скучен начин. Ърнест Клайн засяга така важната тема за идентичността и виртуална среда. Кой образ е истинското ни лице – измисления, който си създаваме виртуално или нашето аз в реалния свят?

И както написах целия сюжет е базиран на поп културата от осемдесетте години на двадесети век и ако сте от поколението израснало с музиката и филмите от онова време, ще ви донесе едно доста приятно вълнение, докато четете. Естествено, не съм била вманиачен играч и в общи линии всички изброени игри не ми говореха нищо, това по никакъв начин не ми попречи да се насладя на историята.

„Играч първи, приготви се“ ще се хареса на всеки любител на фантастиката, така че ако сте такъв, грабвайте книгата и се подгответе за епично приключение.

П. С. По книгата има филм, който е хубав, но има известни разлики и препоръчвам първо да се прочете романа. Защото книгата винаги е по-добра от екранизацията (е, почти винаги).
Трейлър на филма:

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s