ludi-bogatashi-30

Потопете се в непознатия свят на сингапурските „Луди богаташи“


Автор: Кевин Куан
Издателство: „Егмонт“, импринт „Анишър“
Година: 2018
Страници: 432
превод от английски: Кристина Георгиева
Заглавие на английски: Crazy Rich Asians

„Луди богаташи“ от Кевин Куан обещава забавление и потапяне в един ексцентричен свят на богатство и разкош, но се оказва много повече от това. Аз съм от читателите, които обичат да научават нови неща за друга страна, култура и т.н. Светът е пълен с толкова чудеса, сигурна съм, че един живот няма да ми стигне да ги открия. Ето защо най-лесният начин да го постигна е, като се разхождам на непознати места чрез различни книги.

„Луди богаташи“ на пръв поглед проследява премеждията на американската китайка Рейчъл Чу и нейния приятел Никълъс Янг. Двамата са професори в университет в САЩ и излизат от две години. Ник използва сватбата на най-добрия си приятел Колин като повод да заведе Рейчъл в Сингапур и да я представи на семейството си, но пропуска да сподели една съществена подробност за произхода си. Защото Никълъс е некоронованият крал на едно общество, което тъне в лукс и е почти непознато за останалия свят. И тук започва истинската история.

Някога през XV и XVI век богати аристократични китайски семейства емигрират в малайския регион и се превръщат в елита на Сингапур. Те създават уникална култура, смесваща китайско, малайзийско, английско, холандско и английско влияние. Ник е наследникът на два от най-старите и богати родове в Сингапур и като такъв е сред най-желаните партии.

Появата на Рейчъл предизвиква истински вихър от клюки и презрението на голяма част от фамилията и познатите на Ник. Защото тя не само е бедна (по техните стандарти), но е и китайка от континента, както ги наричат в Сингапур. Докато Рейчъл се опитва да асимилира новата действителност, в която е попаднала, читателят се потапя още повече в един свят на невъобразимо разточителство и разкош, проследявайки живота на различни членове от семейството на Ник.

Романът е изпълнен с множество бележки под линия от самия автор, които са ключови и правят разказа безценен. Самият Кевин Куан произхожда от кръговете, които описва, и предава нравите на средата, в която е израснал. Невъзможно е да не почувствате вкуса на храната, атмосферата на местата и лукса, сякаш сте там. В ревюто не мога да обхвана всички интересни факти и детайли, които научих, така че просто ми се доверете. Наистина има куп интригуващи подробности за Сингапур и начина на живот там.

Романсът между Ник и Рейчъл е просто фон, на който се разгръща истинската интрига. Образите им са по-скоро схематични и не са развити в дълбочина. Главните персонажи са няколко, тъй като повествованието проследява съдбите на различни членове на богатото семейство. Сред тях присъства например суетният и меркантилен братовчед Еди, високомерната Елинор (майката на Ник) и други.

Любимата ми героиня е Астрид, братовчедката на Ник. Ако той е некоронованият крал, то тя е принцесата, на която всички се възхищават и на чийто уникален стил искат да подражават. Зад бляскавата фасада на живота ѝ обаче се виждат пукнатините във взаимоотношенията със съпруга ѝ. Не искам да разкривам повече, но нейната любовна история е много по-вълнуваща и интересна от тази на Ник и Рейчъл.Crazy Rich Asians

Би било слабо да кажа, че просто харесах „Луди богаташи“. Книгата ме погълна и пренесе в един нов и непознат свят. Едва ли някога ще имам шанса да посетя Сингапур, а и дори да го направя, не вярвам, че ще ми бъде предоставена възможността да прекрача праговете на перанаканските къщи. Пред мен се разкри уникална култура, за която дори не бях подозирала. Надявам се издателство „Егмонт“ и в частност импринтът „Анишър“ да преведат и останалите две части от трилогията, за да видя по какви пътища ще поемат другите герои. Ако азиатското общество влече и вас, то това е вашето четиво.

Още отзиви за книгата прочетете при Хриси в „Hrisilandia“, Калина от „A Court of Books and Magic“ и в „Дневникът на един книжен тигър“.

Ето го и трейлъра на едноименния филм:

Ревюто е публикувано първо в Аз чета

Публикувано от

4 коментара към “Потопете се в непознатия свят на сингапурските „Луди богаташи“”

    1. Радвам се, че ви е харесало ревюто. Тези дни ще кача и ревю за продължението, което се оказа още по-интересно. Ник и Рейчъл отиват в Китай и там попадат на китайските богаташи. Ето там настъпва истинско разточителство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s