srebyrna prikazka

„Сребърна приказка“ за смели девойки


Автор: Наоми Новик
Издателство: Екслибрис
Година: 2018
Страници: 440
превод от английски: Неза Михайлова
Заглавие на английски: Spinning Silver

Откакто преди месеци видях, че предстои да излезе „Сребърна приказка“ от Наоми Новик, нямах търпение да се домогна до копие от книгата. Разбира се, поръчах си я предварително и в първия възможен момент я зачетох. Новик повтаря познатия успешен модел на смесване на славянска митология и елементи от класически приказки, в случая тази за „Румпелщилскин“. Но и тук, както в „Изтръгнати от корен“, нищо не е такова каквото изглежда и всичко е преобърнато. Историята започва в кралство Литвас, в което лесно се разпознава Литва (предположението ми се базира както на имената на кралството и героите, така и на някои други особености). Разгръщат се две основни сюжетни нишки, които умело се заплитат. Едната история ни запознава с Мирием, девойка от еврейски произход, чието съществуване е на ръба на мизерията, тъй като баща ѝ няма нужните качества да бъде лихвар. Притисната от обстоятелствата, Мирием поема работата на баща си и вкоравява сърцето си. Тя бързо възвръща парите, които баща ѝ е раздал, а славата за нейните умения да превръща среброто в злато достига до тайнствения крал на елфите от зимната страна Старик. Той възлага няколкото пъти на Мирием задачата да превърне неговото елфическо злато в сребро и когато тя успява, въпреки нежеланието ѝ, се жени за нея.

Другата сюжетна нишка проследява съдбата на Ирина, не особено привлекателната дъщеря на местния херцог. Амбициозният баща успява да омъжи дъщеря си за самия цар на Литвас, Мирантиус. Но никой не знае, че кралят е обсебен от демон, който заплашва добруването на страната.

Съдбите на Ирина и Мирием се преплитат и единствено от тяхната находчивост и бистър ум зависи спасението на кралствата Литвас и Старик.

„Сребърна приказка“ застъпва основните елементи от класическите приказки за трите изпитания, от които зависи живота и бъдещето на героинята, но нейните девойки са смели, решителни и със сигурност не се борят за богатство. Те също така не са надарени с извънредна красота, която да плени бъдещите им съпрузи. Кралете Мирнатиус и Старик, от своя страна остават леко в периферията и читателят успява да разбере мотивите им чак в края на историята. Само заради това бих могла да определя „Сребърна приказка“ като доста феминистична и мотивираща. Определено Новик е реабилитирала всички онези героини, чакащи спасение от храбрия момък или принц.

Славянската митология е застъпена, чрез образа на Чернобог, който е бил почитан от някои от славянските племена. Ако името ви гъделичка паметта, но не се сещате откъде, Чернобог се появява в „Американски богове“ от Нийл Геймън и честно казано оттам се сетих кой е, преди да потърся малко повече информация за него. Баба Яга също се появява, макар и само като споменаване за човешка вещица.

Въпреки фантастичните и приказни елементи „Сребърна приказка“ е достатъчно реалистична, а магията не е панацея за всичко и често идва на висока цена. Историята е магическа, без да има онази прекомерна натруфеност на блестящи герои, от които изобилства фентъзито напоследък, предимно това предназначено за тийн аудиторията.

„Сребърна приказка“ е всичко, което търся в едно фентъзи, има приказни елементи, достоверно изградени герои и история, която да те кара да обръщаш страниците с нетърпение. Книгата се нарежда в моя личен топ пет за 2018 година.

Линк към ревюто на „Изтръгнати от корен“

Публикувано от

3 коментара към “„Сребърна приказка“ за смели девойки”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s