Burgundskite dnevnici

Забравени тайни в „Бургундските дневници“


Автор: Ан Ма
Издателство: ЕРА
Година: 2018
Страници: 280
превод от английски: Красимира Абаджиева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

Студеният и неприветлив месец февруари е озарен от два празника – св. Валентин и Трифон Зарезан. Ако харесвате романтичните истории и обичате хубавото вино, то няма по-подходящо четиво от романа „Бургундските дневници” от Ан Ма, с които да отбележите тези празници.

Романът примамва още със заглавието си, което обещава история за вино и още нещо. Главната героиня Кейт мечтае да стане сомелиер, но за да постигне това е необходимо да усъвършенства уменията си в разпознаването на френското вино. Тя заминава с неохота за Франция за семейното имение, управлявано от братовчед ѝ. Кейт се надява да успее да почерпи познания от източника. Нежеланието ѝ да се върне във Франция се дължи на старата ѝ любов, Жан-Люк, с когото някога е правила планове за съвместно бъдеще.

В семейното имение тя помага на снаха си Хедър в разчистването на избата. Всъщност те търсят вино от изключително добра реколта, което е изчезнало по време на Втората световна война. Вместо него намират стари снимки с младо момиче, което се оказва сестра на дядото на Кейт и братовчед ѝ. Нейната история е заровена дълбоко, покрита със срам. Името на девойката е Елен, блестяща химичка, чийто мечти и планове са разрушени от настъпилата война. Действието в романа започва да се редува с минало и настояще, като читателят се запознава с историята на Елен, чрез нейния дневник.

В настоящето Кейт се бори с чувствата си към Жан-Люк и трупането на нови познания за френското вино. В миналото Елен се опитва да оцелее и да опази малките си братя, сблъсквайки се с ужасните лица на войната.
Кейт представя образа на младата съвременна жена, пред която често стои дилемата кариера или любов. Понякога такъв избор е неизбежен и не винаги любовта е отговора, особено, когато това означава да загърбиш себе си. Хареса ми, че историята на Кейт и Жан-Люк не е излишно захаросана и всъщност не заема централна роля в сюжета.

Историята на Елен е по-емоционална и силна, и ме завладя напълно. Войната е кошмар, с толкова много форми, че никога няма да може да бъде обхваната напълно. Жестоките условия вадят най-доброто и грозното у човека и Елен е една от многобройните жертви.

В романа виното и храната присъстват осезаемо, за да омайват сетивата. Много от традиционните френски ястия са останали в оригинал и не са преведени, което може да се окаже леко неудобство за хората, които не знаят френски. Винаги може да потърсите в Google повече информация за тях и да се вдъхновите за прекрасен обяд или вечеря.
„Бургундските дневници” е чудесен избор, ако ви се чете интересна история, в която може да срещнете вкусни изкушения и хубаво вино.

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s