hercoginjata-daniel-stiyl

Трънливият път на „Херцогинята”


Автор: Даниел Стийл
Издателство: Бард
Година: 2017
Страници: 288
Оригинално заглавие: The Duchess
превод от английски: Елена Чизмарова

Подборът на книги за Gembox може и да изглежда нещо, което не отнема много време, но действителността е доста различна. Понякога книгата, която искам да включа сама ме намира, но понякога ми отнема много четене и търсене, докато избера, тъй като преценявам доста фактори като дата на излизане, сюжета на книгата, продукти, с които да съчетая и т.н. „Херцогинята” от Даниел Стийл (изд. „БАРД”), която беше в Gembox за октомври, успя да отговори на всичките ми търсения. Даниел Стийл е от писателките ветерани на романтична литература и нейната формула за силен образ (доста често женски), който е едновременно крехък, но успяващ да се пребори и устои на всички превратности на съдбата, все така вълнува сърцата на читателите. Такава героиня е и Анжелик, дъщеря на херцога на Уестърфилд и французойка от най-висшите аристократични кръгове. Останала кръгъл сирак на 18 години, животът ѝ се променя драстично. В резултат на абсурдните английски закони за наследство, в които титлата и всички имоти остават за първородния мъжки наследник (спомнете си „Гордост и предразсъдъци”) полубратът на Анжелик успява да я прогони от семейното имение и да я принуди да стане гувернантка. Въпреки че се справя с работата и поверените ѝ деца, тя е в уязвима позиция. След една жестока несправедливост Анжелик е принудена на напусне Англия.
Във Франция тя трябва да започне наново. Позицията на гувернантка завинаги е затворена за нея, след като няма препоръка. Една случайност я среща с млада проститутка и това дава идеята на Анжелик да отвори изтънчен клуб на удоволствията, използвайки най-накрая парите, които баща ѝ е дал преди да почине. „Будоара“ се превръща в сензация, в която идват най-влиятелните мъже. Но съдбата е приготвила поредния удар за младата жена. Тя ще трябва да поеме по друг път и да започне отново от нулата.The Dutchess

Ако сте от почитателите на сериала Даунтън Аби, със сигурност ще се влюбите в тази история. Действието в романа се развива в началото на XIX век, но малко от правилата в аристократичните кръгове са се променили за 100 години, когато се развива действието на сериала. Читателят надниква както зад затворените врати на висшето общество, така и на долния етаж, където са слугите. След драстичния обрат, се озовава сред блясъка на удоволствията в Париж, а след това Анжелик поема отново към друга страна и живот.

Романът се чете бързо и сюжетът държи интереса на читателя до край. Страница след страница историята на Анжелик е приковала вниманието, докато следваме нейния път от лукса и блясъка до слугинското отделение.

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s