iztragnati-ot-koren

„Изтръгнати от корен”


Автор: Наоми Новик
Издателство: Екслибрис
Година: 2016
Страници: 432
Оригинално заглавие: Uprooted
превод от английски: Ирина Манушева

Мога напълно честно да заявя, че не бях чела нищо подобно като “Изтръгнати от корен” от Наоми Новик. Сред хилядите истории, които заимстват от келтската, гръцката, египетската и много други култури и митологии, романът на Новик те връща към нещо близко и познато, и ако перифразирам едно изречение от книгата, историята е приказка и не е приказка.

Лесът се простира тайнствен и опасен между Полния и Росия, а тъмната му магия изпълзява, за да впримчи в своята схватка всичко живо. Единствената защита за Полния идва от Змея, магьосник, обитаващ своята кула и пазещ границата с Леса. В замяна той избира местна девойка, която да живее в неговата кула десет години. След прекарване на отреденото й време, тя получава зестра и е свободна да си тръгне. Тази година е ред на нов избор и всички предполагат, че това ще бъде красивата и надарена Каша. Но неочаквано Змеят взема непохватната Агнешка (Нешка), в която дреме магията и може да бъде обучена за магьосница. И с това започва приказката, в която следват неочаквани обрати, дворцови интриги, разкрития и разбира се магия.

Наоми Новик успява да предаде усещането, че четеш приказка и същевременно да създаде реалистичност, в която няма герои, а битките са кървави и лишени от бляскавост. Лесът е интересно и неочаквано зло. В „Изтръгнати от корен” прочетох едно от най-хубавите описания на магията, която буквално можеш да усетиш, да помиришеш и вкусиш.

Новик е използвала традиционни мотиви и образи от приказките, но вместо да следва наложените модели, е разменила ролите на героите или пък напълно ги е променила. Както е с Агнешка и Каша, като първата, която не е най-личната мома на селото, става носител на силата и магията, но пък интересна роля е отредила и за втората. Припламването на любовни искри между Нешка и Змея си е очаквано, но заема място само по периферията и описанията на техните взаимоотношения са добре изградени.

Няма как да пропусна очевидния факт, че Наоми Новик се е заиграла именно със славянската митология и приказки и дори е успяла умело да вплете образа на баба Яга, която присъства като легенда. Дори имената на Полния и Росия, които най-целенасочено са избрани, допринасят за по-силното славянско усещане. Или иначе казано, ми се струва, че славянската митология е новото черно, което може само да ме радва.

В заключение, това е много оригинално фентъзи, в което не мога да посоча нито един пропуск или дефект. Всяка дума, всеки ред са перфектно изпълнения и историята ме погълна. Донесе ми усещане за приказност, без да се лишава от реалистичност. Огромен плюс е, че това е напълно самостоятелна завършена книга. Ако сте любители на фентъзито, просто не пропускайте „Изтръгнати от корен”. Тя е просто великолепна. И да не забравя романът има Награда Небюла за 2015 г. и номинация за Хюго 2016 г., което винаги служи като препоръка, макар и да не е задължително при избор на четиво.

Вижте още ревюто на Габриела в Аз чета, която също е останала възхитена.

Публикувано от

7 коментара към “„Изтръгнати от корен””

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s