ledeniyat-drakon

Магията на „Леденият дракон“


Автор: Джордж Р.Р. Мартин
Издателство: ИК Бард
Година: 2015
Страници: 128
Оригинално заглавие: The Iced Dragon
превод от английски: Валерий Русинов
илюстрации: Луис Ройо

„Леденият дракон“ на Джордж Р.Р. Мартин е издание, което е ценно заради цялостното си оформление, твърдите корици, красивите рисунки на Луис Ройо и историята, която става както за деца, така и за възрастни. По тези причини закупих книгата за моята дъщеря, за когато стигне онази възраст, в която не само ще мога да й чета, но и ще разбира. Откакто се е родила, подбирам красиви и стойностни книги, които ще издържат проверката на времето и се надявам да останат за нейните деца.

Що се отнася до сюжета, въпреки, че рекламата набляга на факта, че действието се развива в света на поредицата „Песен за огън и лед“, истината е, че освен присъствието на дракони, това би могъл да е кой да е измислен свят. Историята се върти около Адара, родена в най-голямата зима, която е по-различна от връстниците си и обича студа, ледените гущери и най-вече тайнствения леден дракон. Времето за Адара минава в очакване на нейния рожден ден, защото тогава идва зимата, а това значи и появата на ледения дракон, който тя язди и който всеки път я отнася все по-надалеч. Така минава времето, до седмия й рожден ден, когато войната стига родния й дом. Идват нашественици, които яздят огнени дракони и помитат всичко по пътя си. Адара ще бъде изправена пред съдбоносен избор, който ще определи съдбата й, както и тази на семейството й. girl-snow-the-ice-dragon-illustration

„Леденият дракон“ е писана през 1980 година, в началото на творческата кариера на Мартин. Беше ми интересно да прочета не само негова ранна творба, защото съм чела и други, но и нещo, предназначено за деца. Завладяващ и магнетичен, дори и в литература за деца, Мартин си е Мартин и никому не прощава. Смърт дебне от всякъде, а захаросване на героите няма.

Класическа фентъзи приказна история в луксозно издание, което е прекрасен подарък за вас и вашите деца.

Вижте още ревюто на Милена Трендафилова в Аз чета, на Димитър Панайотов в „Под моста“, на Искрен в „Приумици“ и при „Книжен Петър“.

Ревюто е публикувано в Аз чета.

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s