nenagledna moia

Удоволствие до смърт в „Ненагледна моя”


Автор: Чък Паланюк
Издателство: Ера
Година: 2014
Страници: 312
Оригинално заглавие: Beautiful You
превод от английски: Анелия Калева

Приключих „Ненагледна моя” на Чък Паланюк (ЕРА) със смесени чувства и дълго време се чудех дали изобщо да пиша за романа. Все пак реших да споделя моите мисли върху прочетеното, тъй като сюжетът ме заинтригува още когато книгата излезе и нямах търпения да видя как е развит. Точно това доведе и до голяма степен за моето разочарование, тъй като имах по-високи очаквания. Като начало, спечели ме закачката с романа със сивите нюанси, което разбира се не е основната идея. При Паланюк посредствената Пени си е съвсем обикновена и богатият милионер не се влюбва в нея. Тя става неговото опитно зайче в експериментите му за секс играчки „Ненагледна моя”, които всъщност се справят значително по-добре от мъжете. А когато те излизат на пазара жените полудяват по тях и както казва рекламата съпрузите наистина стават излишни.А след това, ами след това си е книга за смъртоносното (буквално) удоволствие и какво се случва, когато му се отдадеш напълно и се откъснеш от всичко друго. Всеизвестна истина е, че сексът продава, но очевидно може и да заробва. И тук Паланюк просто ме изгуби. Прекалено много преекспонира идеята и стана хм, ами доста нереалистично. Всичките тези милиони жени, които се отдадоха на самозадоволяване и тотално се занемариха във всички отношения. Все си задавах въпроса, нали всичко е за пари, как по-дяволите ще си плащат после за секс играчките, като се превърнаха в тотални зомбита и спряха да работят. Нямаше смисъл за мен! Да, идеята на Паланюк е именно тази, да стресне и да покаже докъде може да доведе консуматорското ни общество отдадено на фалшиво самозадоволяване на своите нужди. И все пак, щеше да ми хареса повече, ако сюжетът беше развит по-реалистично, за сметка на доста по-апокалиптичната визия. Вероятно това е била авторовата цел, да хиперболизира и преувеличи до крайност, но на мен просто не ми допадна.

Другата ми критика е относно секса. Чела съм всякакви описания – романтични, чувствени, брутални, скучни и т.н., но досега не бях попадала на секс, представен като научно-клинично изследване. Ами не, благодаря. И тук според мен Паланюк попрекали с описанията, то не беше мерене на пулс, то не бяха латински наименования и коя част на тялото каква функция изпълнява и как точно протичат всички връзки и водят до възбуда. Много натуралистичен ми дойде стила на автора. А като пък се добавят и езотеричните елементи, ами стана едно пълно омешване.

За да не съм само негативна, разбира се, добре е развита идеята и критиката за консуматорското ни общество. И докъде може да стигне то, отдавайки се безогледно и егоистично на хедонистичните си удоволствия, не носещи нищо освен фалшива наслада. Защото преследването само на чистото удоволствие никога не носи щастие. И все пак „Ненагледна моя” няма да попадне сред запомнящите се книги за 2014 година, но пък се чете бързо и с нея може да прекарате няколко развлекателни часа.

Вижте още ревюто на Милена Ташева в Аз чета, както и на Христо Блажев в Книголандия.

Ревюто е публикувано в Аз чета

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s