smart-v-breslau

Смърт и мистерия в Бреслау


Автор: Марек Крайевски
Издателство: БГкнига
Година: 2014
Страници: 256
Оригинално заглавие: Śmierć w Breslau
превод от полски: Пламена Баженова

„Смърт в Бреслау” на Марек Крайевски успя да ме изненада доста силно. Очаквах криминално приключение, което малко или много да попада в клишето, с единствената разлика, че действието се развива няколко години преди Втората световна война в днешна Полша.

Началото на романа започва с мистериозното, дори мистично убийство на Мариета фон дер Малтен и нейната гувернантка. Двете са изнасилени и убити, а коремът на Мариета е разрязан и в него са поставени скорпиони. Доста зловещо, като добавим и тайнствен надпис, изписан с кръвта на жертвите. Случаят е поверен на инспектор Еберхарт Мок и тук беше първата ми изненада. Вместо да започне разследване, което бавно и методично да доведе до разкриване на престъплението, Мок беше притиснат политически и така вината пое невинна жертва, в неясна все още интрига. Търсенето на убиеца се поднови година по-късно, и то неявно, заради Гестапо, което тъкмо започваше своя тъмен възход и по някаква причина искаше случаят да бъде потулен.

Действието се развива на фона на прекрасните описания на Бреслау (днешен Вроцлав), който по онова време е бил в рамките на германската държава. Историята е преплетена със сложните политически борби, които се разгарят, тъй като Хитлер тъкмо е дошъл на власт. И накрая, Марек Крайевски хвърля поглед и върху подземния живот на града.

В лицето на Еберхарт Мок, авторът е създал един доста сложен образ, който трудно може да се нарече положителен. Това е човек, който не се вписва в представата за идеалиста следовател. В подмолните политически течения, които се вихрят, инспекторът не се колебае да подсигури собственото си оцеляване с цената на чужди жертви. Често си поизцапва ръцете и с някои доста мръсни похвати.

Със сигурност романът ще се хареса на любителите на криминалния жанр и ще ги държи в напрежение до края. Има всички необходими елементи – мистерия, екшън, интриги, неочаквани обрати и изненадващ край. „Смърт в Браслау” е първата книга от поредицата за случаите на инспектор Еберхарт Мок, така че има какво да се очаква още от Марек Крайевски.

Ревюто е публикувано в Аз чета

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s