angliiskiat sused

Английският съсед


Автор: Михаил Вешим
Издателство: Сиела
Година: 2008
Страници: 194

След като завърших „Руският съсед” на Вешим, трябваше задължително да прочета по-ранния му роман с подобно заглавие, в който обаче другоселецът е от Англия. И така подхванах „Английският съсед” (изд. Сиела), чиято история е сходна с тази от „Руският съсед”, само че фокусът е под друг ъгъл. Тук Джон от Манчестър бяга от големия град и дъждовното английско време, за да се засели в китното село Плодородно. Той обаче не е подготвен за това как се случват нещата в България и неговата английска почтеност го вкарва в редица нелепи, смешни и често неприятни, за самия него, ситуации. Джон иска да следва правилата, да работи и да живее тихо и кротко, докато се наслаждава на чистия въздух и хубавото време в Плодородно. Неща, които изобщо не са оценени от някои от неговите колоритни съселяни. Сред тях е Николай, който е преименуван на Нотингам Форест и както е видно от името му, е любител на Английската висша лига. Бившият полковник Щърбанов, който бленува за комунистическото минало, но охотно върти нелегални сделки в настоящия капитализъм. Скинарят, „който обича родината и мрази нейните врагове – цигани, турци и чужденци”. Кметът на Плодородно, който мисли само за чужди инвестиции, красивата съдържателка на местния бар Лондон, Глория и баба Мара.

Всеки един от тях ще покаже частица от българското на Джон, но само баба Мара ще допринесе с нещо градивно и ползотворно. Останалите просто забъркват англичанина в собствените си схеми и очаквания. В крайна сметка се получава една комична история, в която отново лъсват някои отличителни български черти.

– Гле’й сега! Българинът, като трябва да свърши една работа, какво казва?…..
– Казва: „Отложи го за утре”!
Нотко го погледна строго.
– Казва: „Мамка му”! Кажеш ли няколко пъти „Мамка му!”, работата няма начин да не стане!

„Английският съсед” ми се стори по–лека и хумористична, в сравнение с „Руският съсед”. И тук авторът е хиперболизирал (а може би не) и иронизирал някои от типичните български особености на характера. Осмяна е правораздавателната ни система и в обобщение действителността е една, ситуациите различни, но безхаберие лъха навсякъде.

„Английският съсед” също се нарежда сред книгите, които безусловно препоръчвам да се прочетат. По романа има и сериал на БНТ, който почти дословно следва сюжета и не отстъпва по нищо от оригинала и завършвам с трейлър от него.
http://www.youtube.com/watch?v=EgXYLbd8cM0

Прочетете още ревюто за „Руският съсед“

Ревюто е публикувано в Аз чета

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s