ruskiyat sused

„Руският съсед” разсмива през сълзи


Автор: Михаил Вешим
Издателство: Сиела
Година: 2013
Страници: 256

„Руският съсед” на Михаил Вешим дълго време седеше сред книгите ми за четене и все не стигах до нея. В момента, в който започнах романа, искрено съжалих че съм отлагала прочитането му.
В иронично смешната история за село Ново плодородно и неговите жители, Вешим ярко обрисува българското общество още в първите страници.

„Трябва, Вяра, трябва по някакъв начин да се реагира! Нали сме гражданско общество!
Козата си изпи водата, изгледа го с влажен поглед и продължи да преживя – реакция, досущ като на обществото, щом му споменеш да стане „гражданско”.

Колелото на историята се завърта, след като руски милионер купува старата училищна сграда в селото за своя резиденция. Взема на аренда земите на селяните, за да може да кандидатства по европрограми и става главен благодетел на Ново плодородно. Но зад привидно благородните му действия стоят не толкова чисти намерения и интереси. Но селяните от Ново плодородно нехаят за истината, важното е, че има безплатна руска водка в местната кръчма.

Смешна и тъжна е действителността, описана от Вешим. Жителите на Ново плодородно са потънали в апатия, а човекът, който се бори за справедливост и търси истината, носи етикета луд. Новите властимащи са бивши големци, удобно сменили социализма за капитализма. Една картинка до болка позната на българското съвремие. Смехът е през сълзи и за наша сметка.

На заден план, Михаил Вешим засяга и въпроса за емиграцията и разпръснатите по цял свят българи, обезлюдяването на малките села и градове. Още една тема, която по-скоро ще те разплаче, отколкото разсмее, въпреки закачките с модерните технологии като скайп и фейсбук.

Както пише в ревюто си в Книголандия, Христо Блажев, всеки може да избере как да чете книгата. Откъм хумористичната страна или откъм сериозната й част. Много зависи от времето и настроението, в което сте в момента. Мен повече ме натъжи и остави с горчиво усещане за нашата мила родна действителност. Но „Руският съсед” е сред книгите, които горещо препоръчвам да прочетете, ако все още не сте го направили.

Ревюто е публикувано в Аз чета

Публикувано от

2 коментара към “„Руският съсед” разсмива през сълзи”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s