pod nebeto na toscana

Животът е прекрасен в „Под небето на Тоскана”


Автор: Франсис Мейс
Издателство: Хермес
Година: 2014
Страници: 288
Оригинално заглавие: Under the Tuscan Sun
превод от английски

„Под небето на Тоскана” ще ви накара след прочитането й да хванете първия самолет за Италия, за да се разходите из Тоскана и сами да се убедите, че La vita e bella. Франсис Мейс разказва преживяванията на нея и съпруга й, Ед, след като купуват старинната къща Брамасоле в Тоскана.

От забързаната Америка, двамата попадат под горещото небе на Тоскана и откриват един нов свят. Брамасоле трябва да бъде ремонтирана изцяло и нещата там се случват със собствен ритъм. Италианските майстори напомнят на френските. Ако сте чели „Една година в Прованс” на Питър Мейл, то можете да си представите как протича ремонта на Брамасоле, с всичките му забавяния и пречки. Но вместо да се ядосват, Франсис и Ед гледат по-философски на нещата от живота и се отдават на опознаване на местната кухня, обичаи и традиции. От малките улички на Кортона и местните забележителности, до етруското минало в Тоскана и Умбрия, чак до брането на маслини, от които се получава зехтин. За любителите кулинари има две глави изцяло посветени на местни рецепти, които ще ви накарат да се почувствате гладни, дори и да сте станали току що от масата.

Атмосферата в книгата е мързелива, гореща и ухаеща на слънце и билки. Наслада от храната, наслада от времето, наслада от живота като цяло. Само докато пиша това ми се иска да прекарам лятото в някоя красива вила и да мързелувам по цял следобед. Увлекателният език и стил на авторката пресъздават идилията на простичкия начин на живот в едно малко тосканско градче.

Единственият минус на книгата са твърде детайлните описания на ремонта в къщата. Излишна е цялата информация за това как се подреждат камъни за терасите в Брамасоле, водоснабдяването, отоплението и прочее подробности. Но ако оставим това настрана „Под небето на Тоскана” е прекрасно лятно четиво и обещава чудна разходка из Тоскана.

Книгата е екранизирана още през 2003 година и главна роля изпълнява Даян Лейн. Филмът и романът се различават съществено и сега ще напиша нещо, което вероятно ще е за пръв и последен път, но екранизираната версия ми допадна повече от книгата, може би именно заради разминаванията в сюжета. Във филмовата версия Франсис импулсивно купи Брамасоле, за да лекува разбитото си сърце и брак. И там фокусът беше по-личен и по-интимен. Това в никакъв случай не означава да пренебрегнете романа.

Завършвам с трейлър на филма, в който можете да се докоснете до прекрасната атомосфера на Италия в „Под небето на Тоскана“.

Ревюто е публикувано в Аз чета

Реклами

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s