Koronosnata kula

Короносната кула – началото на Ририя


Автор: Майкъл Дж. Съливан
Издателство: MBG Books
Година: 2013
Страници: 320
Оригинално заглавие: The Crown Tower
превод от английски

“Короносната кула” на Майкъл Дж. Съливан е първата книга от „Хрониките на Ририя”, чието действие се развива преди събитията в цикъла „Откровенията на Ририя” и тъй като обичам да чета хронологически, реших да започна с нея, преди да продължа с приключенията на Ейдриън Блекуотър и Ройс Мелбърн. За тези, които вече са чели „Откровенията на Ририя”, книгата ще даде възможност да разберат как е започнало всичко, а другите като мен, да започнат историята от самото й начало. Да научат как се е сформирал съюза между Ейдриън и Ройс и тяхната първа мисия.

Може би именно защото описва началото, “Короносната кула” ми се стори малко бавна и не толкова изпълнена с действие. Нямаше и магия, която да компенсира леко по-бавното развитие на историята. Предполагам втората книга „Розата и бодилът” ще компенсира това, тъй като вече действащите лица са поставени, а интригата е завързана.

Срещаме се със съвсем младите Ейдриън и Ройс, които са на кръстопът в живота си. Единият е приключил с военната си кариера и е тръгнал към родината си, а другият тъкмо е получил свободата си, с цената на едно обещание. И двамата се оказват въвлечени в схемите на професор Аркадиус. Те трябва да отидат до Короносната кула и да вземат една книга, която се пази в непристъпната крепост. По пътя ще станат съюзници и ще сложат началото на приятелство, точно каквито са и плановете на професора.

Въпреки по-бавното действие, разказът върви плавно и леко, а стилът на Майкъл Дж. Съливан е приятен за четене. Образите на Ейдриън и Ройс са добре описани и развити. От жанрова гледна точка, книгата е типична за средновековното фентъзи и ще се хареса на почитателите на класическата схема с приключенията, населяван от магически създания свят (все още не присъстват в тази книга, но по-късно ще се появят), ясно отличимо добро и зло и симпатични герои.riyria

Книгата не задълбава и не задава дълбоки психологически въпроси, но е приятна за четене и със сигурност ще ви накара да поискате да прочетете и следващите приключения на Ройс и Ейдриън.

И накрая трябва да отбележа прекрасната работа на целия екип на MBG Books, чиито усилия са насочени към издирването и публикуването на фентъзи. Техният щанд на Панаира на книгата е един от най-колоритните и примамливите и ако сте любител на жанра със сигурност сред техните заглавия ще намерите нещо, което да ви хареса.

Ревюто е публикувано в Аз чета

Публикувано от

2 коментара към “Короносната кула – началото на Ририя”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s