veseli razkazi

Весели разкази из живота


Автор: О.Хенри
Издателство: Дамян Яков
Година: 2013
Страници: 320
Оригинално заглавие: няма, избрани разкази от различни сборници
превод от английски

Разказите на О.Хенри си остават една неостаряваща и вечна класика. В неговите истории можем да срещнем цяла палитра от образи, от благородни до безскрупулни престъпници, богати и бедни, романтици и циници. Героите му са толкова пъстри и различни, колкото е бил и живота на писателя. Освен изключителното удоволствие, което носят разказите му с така типичния за О.Хенри неочакван край, трябва да отбележа, че те дават и една много добра представа за живота в Америка в началото на 20ти век. Възможно е на някои стилът му на писане да се стори леко остарял и може би леко претенциозен, но за мен той придава допълнителен чар.

Във „Весели разкази” (Дамян Яков) на О.Хенри са събрани разкази от различни негови сборници, като тук присъстват някои от най-известните му, като „Фантето и хоралът”, „Превъплъщенията на Джими Валънтайн”, „Вожда на червенокожите”. Сред страниците на романа ще се разходим из улиците на Ню Йорк, а после ще отидем в дивите прерии на Тексас и до златотърсачите в Монтана. Ще се убедим за пореден път, че благородството и добротата могат да се срещнат навсякъде. Любовта може да промени и най-големия престъпник, а съдбата понякога има странни хрумвания.

red-chief-big

В сборника се включени и илюстрации към разказите, които допринасят за удоволствието от четенето. Отдавна не бях попадала на книга за възрастни към която да има и рисунки. Браво за идеята на издателство Дамян Яков и на изпълнението в лицето на илюстратора Милен Калъчев.

Причината, поради която ще продължавам да препоръчвам О.Хенри е, че той успява в рамките на няколко страници да разкрие в дълбочина душата на човек и без гръмки думи и описания да докосне най-чувствителните струни на сърцето. Просто задължителна книга за четене!

Ревюто е публикувано в Аз чета

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s