ognena

Огнена


Автор: Кристин Кашор
Издателство: ИК Емас
Година: 2013
Страници: 344
Оригинално заглавие: Fire
превод от английски

„Огнена”, книга втора от трилогията за Седемте кралства на Кристин Кашор, ще ви срещне с нов силен женски образ. Главната героиня, Файър, не е боец като Катса, но също притежава смъртоносно умение. Кашор отново успява да преплете психологически елемент с оригинална идея. Романът може да се чете самостоятелно като „Даровита” или пък, ако сте направили като мен, да започнете първо с нея. Няма да изгубите нищо от историята, а свързващия елемент с лошия герой, няма да развали изненадата от развръзката.

Действието се развива близо 40 години по-рано от това в „Даровита”, отвъд планините на Седемте кралства, в страната Делс. Там хората нямат Дарби, но пък за сметка на това, земите им са населявани от чудни и опасни създания, наречени чудовища. Чудовищата са невероятно красиви и запленяват с външния си вид, за да могат, естествено, да изяждат жертвите си. Има и хора чудовища, като самата Файър, която е последната от вида си. Дете на баща чудовище и човешка майка, тя е надарена с коси преливащи в невероятни и изумителни багри на червеното. Както се досещате оттам и заглавието на романа. Кансръл, бащата на Файър, се е възползвал безогледно от всичките си способности, само и единствено за собствена изгода. Затова тя не се радва на красотата си и се ужасява да използва уменията си, тъй като чудовищата могат да влияят върху ума на човека и да го манипулират. Но предстои война и никой не може да остане настрана. Файър ще се окаже въвлечена в нея и ще се наложи да използва способностите си. Поетият път ще я накара да преосмисли начина, по който вижда себе си, уменията си и какво може да направи с тях.

Романът ме накара да се замисля, какво би било, ако съм неземно, ослепително красива и всеки мъж, когото пожелая да е мой. Доста изкусителна мисъл, но в крайна сметка осъзнаваш, че красотата не винаги носи щастие и не е чак толкова прекрасно да те жадуват до болка. Fire

В началото историята започва малко мудно, но после действието се забърза и имаше достатъчно битки и епичност, които да задоволят вкуса ми към напрежение и екшън. Всъщност, тук, динамиката е повече от тази в „Даровита”. Делс е съвсем различен и уникален свят от Седемте кралства и въображението на авторката е поело в друга посока, като е нарисувало една чудна страна, населявана от интересни създания. Кашор е отделила и достатъчно място за емоционални вълнения на Файър, като успешно е предала вътрешния свят на героинята си, нейното себепознание и развитие.

Ако „Даровита” ви е харесала, то тогава „Огнена” няма да ви разочарова и ще прекарате няколко чудесни часа.
Ревю на "Даровита" може да прочететe тук

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s