darovita

Даровита


Автор: Кристин Кашор
Издателство: ИК Емас
Година: 2013
Страници: 356
Оригинално заглавие: Graceling
превод от английски

„Даровита” на Кристин Кашор (ИК Емас) е едно великолепно фентъзи, което открих наскоро и попаднала сред земите на седемте кралства, не успях да го оставя, докато не прочета и последната страница. А след това ненаситно преминах на втората книга „Огнена”, но за нея в следващото ми ревю.

„Даровита” е първа книга от трилогията за Седемте кралства. Един магически свят, в който някои от хората се раждат с Дарби. Най-различни и уникални – Дарба да се биеш, Дарба да стреляш с лък. Дарба да лекуваш, да готвиш и още и още. Главната героиня Катса е родена със страховитата Дарба да убива. Никой не може да се изправи на пътя й. Но дори и най-силните са подвластни на страха. Затова и Катса се е превърнала в убийцата на краля на Мидлънс, едно от седемте кралства. Останала сираче, превърнала се в убийца по неволя, Катса е самотна и избягвана от всички. За да компенсира това, което върши по нареждане на Ранда, краля, тя е дала идеята за създаването на таен Съвет, чийто членове въздават справедливост. На една от поредните спасителни мисии, Катса среща принц По и едно привидно безсмислено отвличане се оказва много повече и води до неочаквани разкрития. Следват приключения из седемте кралства и малко романтика, които ще ви държат в напрежение до края.

Това, което ми хареса в романа е, че въпреки типичните елементи за жанра си, авторката се е фокусирала върху вътрешния свят на героинята си и нейното развитие и израстване. Има го момента с мисията и разкриването на дълго пазена мистерия, но те се явяват по-скоро като фон, а не са факторът, който е решаващ за промяната у Катса. Един прекрасно изграден баланс между динамика и емоционалност. Честно казано не разбирам защо книгата се води young adult, при положение, че повечето герои във фентъзитата са млади и често тепърва им предстои да изградят характера си, а както се знае този жанр се чете от млади и стари. graceling

Образът на Катса е добре изграден и чувствата й са предадени достоверно. Най-много ми допадна това, че макар тя не винаги да знае какво да прави и кой е правилния път не изпада в прекалено дълги размишления и колебания и веднъж взела решение, продължава напред и не поглежда назад. Тази черта на характера й прекрасно се вписва в образа й на трениран боец. Любовта между По и Катса не се натрапва и не заема централна роля и това е добре за сюжетната линия, защото това е фентъзи, а не любовен роман. От своя страна, По е доста интересен персонаж, който все още ми е трудно да определя. Кристин Кашор е вложила интересни идеи в героите си, по отношение на любовните взаимоотношения, доста феминистични, особено за сюжет, който се развива в средновековно общество.

В заключение, светът и историята на Катса са завладяващи и макар да изглежда на пръв поглед, че книгата свършва и няма какво повече да очакваме, то в „Огнена” ще се върнем назад, за да видим какво се е случило и е довело до събитията в „Даровита”, а третата книга „Битърблу” прекрасно ще свърже нишките в едно цяло. Все пак ще издам малко, в „Огнена”, ще видите друга силна героиня, с различни способности, в едно далечно и ново кралство, която ще изиграе важна роля в цялостната история.

Публикувано от

Един коментар за “Даровита”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s