znakut na vsichki nesta

Знакът на всички неща


Автор: Елизабет Гилбърт
Издателство: Прозорец
Година: 2013
страници: 527
Оригинално заглавие: The Signature of All Things
превод от английски

Елизабет Гилбърт е сред писателите, които успяват да ме изненадат всеки път. Определено успява да смени стила и жанра с всяка следваща книга. След безспорния успех на „Яж, моли се и обичай”, се очакваше продължението „Кажи да” да е в същия дух. Книгата обаче се оказа по-скоро есе на тема обичаите относно брака в различните култури. Затова когато излезе сборника с разкази „Имена на цветя и момичета” бях много любопитна да разбера за какво ще пише Гилбърт. Е книгата ме изненада макар и не съвсем положително. Нямаше нищо общо с предишните й два романа. Все пак реших да дам шанс и прочета последната й книга „Знакът на всички неща”, чието действие се развива в края на 18 и първата половина на 19 век и разглежда доста отвлечена тема (поне за мен) като ботаниката. Тя, определено, е съвсем различна от всичко друго, което съм чела на Елизабет Гилбърт и ако не знаех, че кой е автора, никога нямаше да се досетя. Стилът е увлекателен и бърз за четене, а самата история, необикновена. Предполагам, че темата е изисквала много време за проучване, тъй като Гилбърт дава подробна информация за цветята, опрашването, отглеждането и култивирането на растения. Много добре са изградени характерите на женските героини – Алма, доведената й сестра Прудънс, приятелката им Рита. the signature of all things
Романът проследява живота на Алма Уитакър, надарена с блестящ ум, но не и с красота. Съдбата на Алма е необикновена в една епоха, в която жените са се посвещавали на отглеждането на деца и поддържането на домакинство. Родена в необикновено семейство, в което знанията и интелектът са на почит, тя израства изключително ерудирана и се превръща в блестящ учен. Нейни статии биват публикувани в специализирани издания, а името й е познато на всички от света на ботаниката. За съжаление личният й живот не е така успешен, но дали и как среща любовта, ще разберете, ако прочетете романа.
Книгата ще допадне на всички любители на природата и растенията, както и на почитателите на историческите романи. Няма да развълнува и докосне читателите по същия начин като „Яж, моли се и обичай”, но със сигурност ще прекарате няколко приятни часове, докато я четете и едва ли след това ще гледате по същия начин на ботаниката.

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s