Cinder

Синдер – една модерна приказка


Въпреки че отдавна съм пораснала все още обичам да чета приказки. Е вече не чак толкова детски написани, но обожавам да се потапям в истории, в които има нещо магично и доброто побеждава. Не намирам нищо лошо, дори смятам , че е добре всеки да поддържа детето в себе си. Затова и реших да прочета „Синдер”, която представя една футиристична версия на приказката за Пепеляшка. Действието е пренесено в нов Пекин в бъдещето, имаме млад и чаровен принц, Пепеляшка е киборг, мащехата е зла, а от двете сестри едната е мила и добра. Но има и нови елементи, смъртоносна чума, която убива населението, зла кралица от друга … планета, всъщност Луната. За да е по-заплетено, Синдер (Пепеляшка) не си спомня миналото, имунизирана е от чумата и накрая дори се оказва много повече от това, което си е мислела.
Сюжетът донякъде следва класическата версия на приказката, но има изменения, като е добавена мистерия за разгадаване и междугалактическа политическа игра. През цялото време, докато четях имах чувството, че гледам аниме. Сещате ли се, онези японски филмчета, в които героите са с огромни очи, често са тийнейджъри и винаги има някаква драма. След като я прочетох, разбрах, че усещането ми е било много точно. В края на книгата Мариса Майър изказва своите благодарности, в които включва и феновете на „Сейлър Мун” (известно аниме).
„Синдер” е само първа част от поредицата „Лунните хроники”, така че приказката не свършва, а предстоят още доста приключения. От анотацията на следващата книга, се разбира, че ще се срещнем с други познати приказни герои – Червената шапчица и Вълка, а една от книгите ще е за Рапунцел. Подозирам, че злата кралица от Луната всъщност е тази от Снежанка, достатъчно загатнати елементи има и по-доста интересен начин е интерпретирана връзката с огледалото. Нямам търпение да видя какво ще се случи в оставащите три книги.

Публикувано от

2 коментара към “Синдер – една модерна приказка”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s