Тит от Никомедия


Трудно ми е да реша към каква категория бих причислила „Тит от Никомедия” на Силвия Томова. Сюжетът го причислява към историческия жанр, но по своето същество е доста философски роман. Не е от книгите, които можеш да прочетеш, докато пътуваш за работа или чакаш на опашка. Определено изисква вниманието на читателя. Книгата се чете бавно, отнема време да попие и остава доста за размишления.
Повествованието върви чрез две линии и гледни точки, тази на Тит от Никомедия, скулптор, чийто мисли се предадени чрез писмата му и разказа на самия император Диоклециан, който започва историята си със създаването на римската империя и проследява най-големите й възходи и падения и така стига до собствения си живот.
До голяма степен книгата представя конфликта между християнството и езичеството, тъй като действието се развива в онзи размирен период от историята, точно преди разпадането на римската империя и приемането на християнството за официална религия. И като всяка голяма промяна, времето е съпроводено от смутни времена, различни фракции и разцепления, борба за власт и надмощие. Или иначе казано нищо ново под слънцето. Хората не са претърпели особена промяна през вековете и тогава и сега са им присъщи всички недостатъци. nicomediadiocletianiam
Интересни персонажи се срещат сред страниците, тук са представени образите на Константин (бъдещия Константин Велики) и майка му Елена, но определено не като светци. И най-любопитното, възникването на култа към св. Георги и човека, който е бил преди да бъде канонизиран от църквата и всичко да потъне в мъглата на забравата, за да остане само легендата.
Книгата ще допадне на почитателите на римската история, както и на тези, които обичат философски размишления.

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s