Мистериите на Флавия – Сладкото на дъното на пая


„Сладкото на дъното на пая” е първата книга от поредицата мистериите на Флавия на Алън Брадли. В ролята на любител детектив влиза 11 годишната Флавия де Лус, чиято любознателност я въвлича в поредица от мистерии, които трябва да разреши. Приключенията на Флавия са точно онези, с които бихте искали да прекарате някой ленив неделен следобед, свити удобно на дивана. Романът притежава всички задължителни атрибути за едно класическо криминале, тиха английска провинция, старо имение, дълго пазени тайни, странен иконом, любителка на мистерии в лицето на Флавия и не на последно място действието се развива през 50-те години на 20 век. Очарователно и старомодно.
Сюжетът на „Сладкото на дъното на пая” се върти около смъртта на мъж, който Флавия намира посреднощ в градината на семейното им имение Бъкшоу. Историята се заплита, когато сред заподозрените попада не кой да е, а бащата на Флавия. Въоръжена само с Гладис (колелото й) и любовта си към химията, тя успява да разплете мистерията. Книгата би била поредното криминале, което може да убие няколко часа, докато си на плажа или пътуваш за работа, но образът на Флавия успява да измъкне от клишето този роман. А любовта й към химията е толкова увлекателно описана, че докато четях ми се искаше да си намеря отнякъде малка химична лаборатория и сама да почна да правя съставките и експериментите, представени в книгата. Което си е огромно постижение предвид, че химията беше най-омразния ми предмет в училище и никак не ми вървеше.
На заден фон се развива и историята на самата Флавия, взаимоотношенията й със семейството, караниците й с двете й по-големи сестри Офелия и Дафни, на които успява да отвърне подобаващо. Алън Брадли оставя в читателя желанието за още и още от Флавия де Лус.

Advertisements

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s