„Мъжът от съседния гроб” – откровено за любовта


Автор: Катарина Масети
Издателство: Colibri
Година: 2012
Страници: 184
Оригинално заглавие: Familjegraven
превод от шведски: Елена Радинска

Започвам с изричната уговорка, че това не е чиклит. Така че, ако търсите леко четиво с предсказуем край „Мъжът от съседния гроб” не е вашата книга.

Ако искате да прочетете съвременна любовна история, ако искате да видите себе си през очите на героинята, ако искате да знаете какво минава през главата на мъжа и защо понякога, той реагира по начин, по който не разбирате, то прочетете „Мъжът от съседния гроб”.

Катарина Масети представя през очите на Бени и Скаридата, гледната точка на двамата за това, което се случва в тяхната връзка. Бежовата, както я нарича Бени е независима интелектуалка, която обича опера и работи в библиотека. Бени е фермер, който се бори да поддържа фермата си. Тя очаква от мъжа до себе си да споделя нейните интереси, да водят културни разговори и той да й носи кафе в леглото.

Той очаква жена, която да го чака с усмивка и топла храна на масата след като се прибере вечер след тежък работен ден. Какво е общото между тези двама души, които са два различни свята. Отговорът е само един – Любовта. Онази любов, която разтреперва краката ти, която те кара да чакаш до телефона да се обади другия и когато чуеш гласа му стомахът ти да се свива от вълнение. Ето това се случва с нашите двама герои, които се запознават на гробището, на което по чиста случайност гробът на съпруга й е до гроба на майка му. Първоначалната антипатия е заменена от необяснимо привличане, което лека полека прераства във връзка. И тук световете им се сблъскват. Колкото повече време минава толкова повече разбират, че нямат бъдеще. Цялата безизходност на ситуацията може да се обобщи във въпроса, който героинята си задава „Как можеше нещо, което ти се струва толкова правилно да е толкова грешно?”

В образите на Бени и Скаридата всеки може да открие частица от себе си и частица от любимия мъж. Книгата е откровена, на моменти забавна, на моменти тъжна. Това не е розова история, в която някой красавец ще те грабне в обятията си и ще се отправите щастливи към залеза. Катарина Масети дава един реалистичен поглед върху взаимоотношенията между мъжа и жената, с всички проблеми и сблъсъци, които произтичат в една връзка.

Това е роман, който ще се хареса предимно на жени, но в него няма захаросани и напудрени детайли, които да украсят любовната история. Представена е реалността, такава каквото е, истинска и сурова, но именно в това е и очарованието.

Интересен факт за книгата е, че идеята за нея се е зародила докато Масети е присъствала на погребение на фермер, загинал при инцидент с трактор. В същото време е знаела, че жена му иска да се разведе с него.

Ревюто е публикувано в Аз чета

Реклами

Публикувано от

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s